
Zabudowy w dwóch barwach to od pewnego czasu bardzo modny i wciąż umacniający się trend, który opanowuje nowoczesne kuchnie. Dlaczego tak się dzieje i jak zaprojektować takie wnętrze, wyjaśnia architektka wnętrz Małgorzata Górska-Niwińska z Pracowni Architektonicznej MGN.
Ta moda jest bezpośrednio związana z nowoczesną koncepcją mieszkań, która polega na łączeniu kuchni z salonem, co ma na celu uzyskanie jak najbardziej przestronnej strefy dziennej – komfortowego centrum życia rodzinnego i towarzyskiego. I do tej koncepcji tradycyjne, jednobarwne meble z układem szafek góra-dół po prostu nie pasują, głównie z tego powodu, że dominują w pomieszczeniu, narzucając mu swój czysto funkcjonalny charakter. Aby tego uniknąć, projektanci lansują różne pomysły, między innymi zastępują klasyczne ciągi kuchenne sięgającymi od podłogi do sufitu szafami i bardziej dekoracyjnymi, przeszkolonymi witrynkami na ekspozycję efektownych naczyń, rezygnują z wiszących szafek albo ich części na rzecz zasłaniającej blat ze zlewozmywakiem i wszystkiego, co się na nim dzieje wyspy, która przy okazji – co bardzo ważne – zapewnia dodatkowe, pojemne schowki i wygodne miejsce do pracy, a także proponują właśnie dwubarwne fronty.
Co daje ten zabieg? Otóż jest to znakomity sposób na nadanie zabudowie kuchennej bardziej salonowego charakteru. Jako że kolory szafek powtarzają zazwyczaj barwy wyposażenia części jadalnej i wypoczynkowej, wystrój całej strefy dziennej zostaje ujednolicony, zyskując spójny styl. Argumentem przemawiającym za tym rozwiązaniem jest również możliwość wizualnego ukrycia niektórych szafek. Precyzyjniej mówiąc, chodzi o to, że fronty w kolorze ściany zlewają się z nią, przez co stają się mniej widoczne, wręcz nikną w tle. Inna, równie istotna zaleta dwubarwnej, pozbawionej monolityczności kuchni to jej lekki, nieprzytłaczający pomieszczenia wygląd. Warto też wspomnieć o jej walorach praktycznych – jeśli na dole umieścimy szafki z frontami drewnianymi lub lakierowanymi na ciemniejszy kolor, nieuchronnie pojawiające się podczas gotowania zabrudzenia będą niemal niezauważalne, a to w miejscu, gdzie się wypoczywa i przyjmuje gości ma ogromne znaczenie.