Elegancka konsekwencja w krakowskim apartamencie

Do pracowni architektonicznej BAJERSOKÓŁ team zgłosił się klient zdecydowany i mający bardzo konkretną wizję tego, jak jego apartament ma wyglądać i jakie spełniać funkcje. Na realizację przeznaczył wystarczająco dużo czasu, aby dać architektom możliwość praktycznej weryfikacji swojej idei i zaproponowania kompromisowych rozwiązań. Powstało w wyniku tej współpracy wnętrze jest nowoczesne, a jednocześnie naturalne w kwestii doboru materiałów i gamy kolorystycznej.

Autor: housemarket.pl 23 grudnia 2021 15:20

Prace nad projektem i wykończeniem apartamentu trwały blisko 3 lata. Oczekiwania klienta były proste, choć niełatwe w realizacji – mówi architekt Paweł Sokół – Miało być nowocześnie, ale ciepło, minimalistycznie, lecz z wielką dbałością o detale. Nie było tu miejsca na przypadkowość.

Indywidualne podejście projektowe objęło już etap planowania przestrzennego. Apartament, położony w prestiżowej dzielnicy Krakowa. Mieszkanie podzielono tak, aby górna część spełniała funkcję dzienną, a dolna – prywatną, nocną. Aby wygodnie zaaranżować wnętrza dla 3-osobowej rodziny, od sąsiada odkupiono dodatkowo 25 mkw., które posłużyły do urządzenia komfortowego pokoju z łazienką dla syna inwestora, nastolatka.

Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Do apartamentu prowadzą dwa wejścia. Dolnym, na poziomie części nocnej, można się dostać do strefy rodziców i pokoju syna. Architekci z BAJERSOKÓŁ team zadbali o to, aby goście odwiedzający inwestorów mogli wejść od razu do części dziennej, bez przechodzenia przez prywatne pokoje gospodarzy. Dlatego na górny, główny poziom apartamentu – z salonem, kuchnią i jadalnią – można się dostać też drugim wejściem, prosto z zewnętrznej klatki schodowej.

Gospodarze poruszają się między dwoma poziomami wewnętrzną klatką schodową. Wykonano ją z czarnych płyt Lapitec połączonych pod kątem 45 stopni tak, aby dawały wrażenie wiszących bloków kamienia.

W części dziennej uwagę przykuwa okazały, ponad metrowej szerokości kominek z przeszkleniami z trzech stron. Jego obudowę wykonano z satynowego marmuru, podkreślonego oświetleniem profilowym Delta Light. We wnętrzu dominują barwy natury - ciepłe szarości, beże i brązy. Na podłogę wybrano przyciemnioną deskę ułożoną w jodełkę. Stonowane barwy mają też obicia mebli najwyższej klasy marek: Minotti, B&B Italia, Rimadesio. Dekoracje i sztuka nie są dominujące, stanowią idealne uzupełnienie stylistyki wnętrza, pełnią też niekiedy funkcję… maskującą. Jak mówi architekt Paweł Sokół: Problemem salonu umiejscowionego na ostatniej kondygnacji jest doskwierający tam latem upał. Ściana, która na początku miała być tylko ekspozycją grafik i obrazów, sprytnie ukryła system klimatyzacji. Stała się też dekoracyjnym barkiem na szkło i alkohole przy jadalni. Takich niecodziennych rozwiązań jest w apartamencie więcej.

Projekt sypialni połączonej z łazienką i garderobą nie przewidywał na przykład ścian dzielących te pomieszczenia. Natomiast aby zapewnić uniesienie kamiennych, bardzo ciężkich umywalek, wykonano stalową podkonstrukcję obudowaną drewnianymi listewkami. W efekcie, panel z równej wielkości drewnianych lameli zamyka strefę garderoby i łazienki, będąc jednocześnie stylowym elementem dekoracyjnym. Podobną konstrukcję zastosowano w salonie, gdzie ścianka z identycznych drewnianych listewek pełni zarówno funkcję parawanu oddzielającego strefę wypoczynku od holu wejściowego, jak i szafki telewizyjnej. A przy okazji skrywa pojemne szuflady na kolekcję płyt.

Wnętrze apartamentu jest nie tylko eleganckie i nowoczesne, ale też bardzo konsekwentne. Architekci postawili na powtarzalność materiałów – te same drewniane lamele zastosowali w salonie, sypialni, łazience i w wewnętrznej klatce schodowej. Efekt spójności osiągnięto też dzięki wyborowi ograniczonej, stonowanej gamy kolorystycznej. Dominuje ona nie tylko we wnętrzach, ale też na okalającym górną kondygnację tarasie, stylistycznie będącym przedłużeniem części mieszkalnej. Obszerny, komfortowy, wyposażony w wygodne meble ogrodowe marki B&B Italia i wyłożony deskami w eleganckim odcieniu szarości – sprzyja wypoczynkowi i kontemplacji otaczającej zieleni.

Otwarte, jasne przestrzenie ze zmyślnie wbudowanymi elementami ukrywającymi instalacje i sprzęty elektroniczne, ciepły i nowoczesny styl niemający nic wspólnego z przepychem i najwyższa jakość użytych materiałów – to cechy szczególne tego krakowskiego apartamentu. Są to też bez wątpienia znaki rozpoznawcze team’u BAJERSOKÓŁ.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.