PARTNER PORTALU partner portalu

Jak dobrać płytę kuchenną do mebli w kuchni?

Gazowa, elektryczna czy indukcyjna - każda z płyt do zabudowy posiada zarówno wady, jak i zalety. Na rynku dostępna jest ogromna ilość modeli oferujących szereg przeróżnych możliwości. Jak więc wybrać tę idealną? Na to pytanie odpowiada Kamila Prałat, ekspert z firmy Solgaz.

Autor: housemarket.pl 12 października 2020 12:33

Planując remont kuchni czy wyposażając nowy dom lub mieszkanie, szukamy sprzętu AGD odznaczającego się wygodą użytkowania, niskimi kosztami eksploatacji oraz łatwością konserwacji.

Tradycyjny gaz? A może ten pod szkłem?

- „Kuchenki gazowe od lat królują w polskich domach. Ich główną zaletą jest właśnie gaz - najtańszy dostępny rodzaj paliwa, na którym pracują. Poza niskimi kosztami eksploatacji, tego typu kuchenka daje również pewien rodzaj spokoju. Gdy w budynku nie ma prądu, nadal możemy przygotować na niej posiłek lub podgrzać wodę - mówi Kamila Prałat z firmy Solgaz.

Niestety, tradycyjne kuchenki gazowe mają również swoje wady. Zaliczamy do nich trudności w czyszczeniu wystających palników oraz generowanie dużej ilości tłuszczu, który osadza się nie tylko na samej płycie kuchennej, ale także na piekarniku, blacie, garnkach czy ścianach. Dlatego też kuchnie, w których gotuje się na tak zwanych gazówkach, często wymagają czyszczenia oraz odświeżenia koloru ścian. Do wad należy dołączyć również prawdopodobieństwo poparzenia lub podpalenia leżącej w bliskiej odległości ścierki.

W przypadku płyty na gaz, w której palniki ukryte są pod szkłem, sprawa ma się całkowicie inaczej. Ten wariant dostępny w ofercie firmy Solgaz, zużywa do 50 proc. mniej gazu niż tradycyjna kuchenka gazowa. Dzieje się tak, ponieważ gaz spalany jest katalitycznie w temperaturze 800 stopni, a palniki pracują tylko wtedy, kiedy są potrzebn.

- Na ekonomiczność eksploatacji dodatkowo wpływa fakt, że niewykorzystane ze spalania gazu ciepło oddawane jest do specjalnie oznaczonych na płycie miejsc, przez co możliwe jest przygotowywanie potraw lub ich podgrzewanie na zupełnie darmowych polach, które nie pobierają gazu. Płyta gaz pod szkłem oferuje nowoczesny design znany z kuchenek indukcyjnych czy elektrycznych bez wystających rusztów, które trudno doczyścić. Z kolei dzięki spalaniu gazu w bardzo wysokiej temperaturze - nie musimy martwić się osadami z tłuszczu - mówi ekspert z firmy Solgaz.

Warto też pamiętać, że dzięki nowoczesnej technologii katalitycznego spalania gazu, kuchenki gaz pod szkłem nie tworzą tłustych osadów, a brak wystających rusztów czy zakamarków gwarantuje łatwość w czyszczeniu.

A może prąd?

Płyta elektryczna aktualnie stanowi najwolniej nagrzewające się - a co za tym idące najwolniej przygotowujące posiłki - rozwiązanie dostępne na rynku. Materiał, który długo się nagrzewa, wolno oddaje ciepło garnkom. Co więcej, ceny prądu z roku na rok drastycznie wzrastają, dlatego korzystanie z kuchenek elektrycznych wiąże się z większymi rachunkami za energię. W przypadku kuchenek elektrycznych, poważnym minusem jest również wysoki koszt eksploatacji. Mimo tego, kuchenki elektryczne nadal cieszą się dużą popularnością.

Klienci decydujący się na ten rodzaj sprzętu AGD w pierwszej kolejności kierują się wyglądem rozwiązania. Gładka powierzchnia płyty idealnie wpisuje się w wystrój nowoczesnych kuchni, a czyszczenie jest nieporównywalnie łatwiejsze niż w przypadku kuchenek gazowych z wystającymi palnikami. Warto jednak pamiętać, że kuchenki typu gaz pod szkłem to z zewnątrz gładkie, łatwe w czyszczeniu płyty ceramiczne. Ich projektanci ukryli pod ceramiką katalityczne palniki gazowe, które zamieniają ciepło otrzymane ze spalania gazu na promieniowanie podczerwone. Palniki kuchenek gaz pod szkłem pracują cyklicznie, co oznacza, że wyłączają pobieranie gazu, gdy powierzchnia jest już odpowiednio nagrzana, a uruchamiają się wtedy, gdy jest to konieczne.

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.