Kompromis Yin i Yang w mieszkaniu nad Wartą

Mieszkanie ma niecałe 60 metrów kwadratowych i znajduje się na poznańskiej Łacinie, dzielnicy, w której wielkomiejski styl udało się połączyć z sąsiadującą tuż obok zielenią. W okolicy położone jest Jezioro Maltańskie, Park Tysiąclecia oraz rzeka Warta. Właśnie tu znajduje się dwupokojowe mieszkanie, zaprojektowane przez Dominikę Onsorge.

Autor: housemarket.pl 22 grudnia 2021 14:43

Największymi atutami mieszkania są bez wątpienia dobrze doświetlona i przestronna część dzienna z otwartą kuchnią oraz spory balkon. Właśnie te elementy oraz doskonała lokalizacja zadecydowały o wyborze nieruchomości. Właściciele to młode małżeństwo, które po raz pierwszy wspólnie stanęło przed wyzwaniem, jakim było stworzenie swego azylu od podstaw. Choć początkowo obydwoje zgodnie twierdzili, że przestrzeń ma być maksymalnie jasna, nowoczesna, wręcz ascetyczna, na końcowym etapie projektu okazało się, co tak naprawdę im w duszy gra. Podczas gdy właścicielka miała wyobrażenie o przytulnym wnętrzu skąpanym w ciepłych odcieniach, jej partner myślał o chłodnych i surowych materiałach.

Salon z dużym narożnikiem

Głównym założeniem funkcjonalnym projektu było zaaranżowanie strefy wypoczynkowej z dużą, wygodną sofą, na której można się zrelaksować, oglądając seriale. Wybór padł na narożnik modułowy Karato z kolekcji polskiego producenta Gala Collezione. Wygodny i przykuwający wzrok mebel dodał pomieszczeniu nutki luksusu. Spodobał się zwolennikom prostych, klasycznych kształtów, które kreują eleganckie i harmonijne wnętrze, z miejscem do codziennego wypoczywania. Gładkie siedziska, oparcia oraz boki nadają meblowi subtelnej elegancji. Istotą Karato była także wyjątkowa miękkość i przytulność, zapewniona między innymi przez silikonowe wypełnienia w oparciach – dzięki temu relaks na sofie nabrał nowego znaczenia.

Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Funkcja przede wszystkim

Nie mogło też zabraknąć komfortowej kuchni, dlatego architekt, Dominka Onsorge, postawiła na duży półwysep, pełniący funkcję dodatkowego blatu kuchennego oraz stołu. Centralna zabudowa kuchenna ma charakterystyczny, geometryczny kształt i to właśnie ta kompozycja zdobi całe wnętrze. Wysoka zabudowa kuchenna jest celowo lakierowana na biało, aby optycznie wtopiła się w sąsiadujące ściany i nie zaburzała udanej kompozycji.

Pozostałe pomieszczenia mają odpowiednie proporcje w stosunku do reszty mieszkania. Są mniejsze, ale spełniają swoje funkcje, dzięki temu zyskano cenne metry kwadratowe w części dziennej. W łazience udało się zmieścić duży prysznic, na którym bardzo zależało właścicielom. Znalazła się tam również wysoka zabudowa pralki oraz miejsce na przechowywanie. Na końcu korytarza także jest szafa przeznaczona na przechowywanie gospodarcze. Mamy tu także duże lustro wklejone pomiędzy drzwi, które gubi wrażenie wąskiego i długiego korytarza. Dzięki temu tworzy się ciekawy efekt podczas wchodzenia do mieszkania, ponieważ potęguje ono wrażenie przestronności. Sypialnia mieści wygodne łóżko, dużą szafę garderobianą oraz mały kącik przeznaczony do wykonywania makijażu. Jest tam tylko to co niezbędne, dlatego miejsce to bardzo sprzyja wypoczynkowi. W mieszkaniu jest jeszcze jedno pomieszczenie, dla którego początkowo właściciele nie mieli jeszcze jasno określonego przeznaczenia. Projektantce powiedzieli tylko, że czas pokaże. No i pokazał. A dokładniej to nowa pandemiczna rzeczywistość, ponieważ urządzili tu tymczasowe biuro do pracy zdalnej.

Projektantce zależało na wykorzystaniu jasnego odcienia drewna, które nie przytłoczy mieszkania, a nada mu przytulności. W uzyskaniu tego efektu pomógł delikatny beż na ścianie oraz mięsiste zasłony w tym kolorze. Robią one spektakularny efekt, szczególnie wtedy, kiedy są zsunięte na całe okno. Kontrą dla barw ziemi jest surowy beton zastosowany na ścianach oraz w kuchni. Dopełnieniem są czarne minimalistyczne akcenty w postaci stelaża półwyspu, stolika, oświetlenia i ramy lustra.

Połączenie kobiecej i męskiej wizji

Czy Domince Onsorge udało się pogodzić te dwa „aranżacyjne światy”? Okazuje się, że w obecnych czasach, kiedy standardem jest łamanie stereotypów, to absolutnie możliwe. Efektem takiego kompromisu jest bardzo udana kompozycja - z jednej strony oparta na funkcjonalności i minimalizmie, z drugiej strony – posiadająca „duszę”. A najważniejsze jest to, że obie połówki czują się tu po prostu jak u siebie w domu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.