Mała kuchnia nie wybacza błędów. Jak ją mądrze zaprojektować?

Kuchnia to pomieszczenie, gdzie projektowe niedociągnięcia i niewykorzystane przestrzenie przypomną o sobie co najmniej kilka razy dziennie. Jej układ i zastosowane meble mają znaczenie szczególnie wtedy, gdy jest niewielka.

Autor: PropertyNews.pl 10 listopada 2020 14:49

Patrzymy na nią jeszcze częściej, niż w niej przebywamy. Już około połowa polskich gospodarstw domowych nie ma oddzielnej kuchni. Jest ona częścią salonu. W przeliczeniu kosztów na metr kwadratowy to także najdroższa w urządzaniu część mieszkania, stąd jej wygodne i estetyczne wykończenie jest ważne. W małym lokalu – wręcz fundamentalne. Tam prawie zawsze mamy do czynienia z aneksem kuchennym, nie z osobnym pomieszczeniem.

Niech stanie się jasność

– Mała kuchnia nie wybacza błędów. Jej źle dobrana kolorystyka może popsuć odbiór całego mieszkania. Nie ryzykujmy. Powinna mieć jasne kolory. Ciemne ją optycznie zmniejszą, szczególnie, gdy nie jest najlepiej oświetlona światłem dziennym – przestrzega Michał Kichler, product marketing manager Häfele Polska.

To pomieszczenie, gdzie sprawdzą się jasne fronty meblowe, również z połyskiem, podświetlenie szafek lub cokołów meblowych, które nadają wrażenia lekkości. Nie opłaca się też wizualnie „zagracać” małego aneksu wiszącymi listwami na noże, relingami na przyprawy i odsłoniętymi półkami.

– Chodzi też o czystość. Wszystko co wisi blisko kuchenki czy zlewu, robi się tłuste i brudne. Chowajmy tego typu przedmioty do szuflad – dodaje ekspert Häfele.

Pytanie, jakie są minimalne wymiary kuchni, żeby nadal była w pełni funkcjonalna, jest niemal tak stare, jak masowa produkcja mebli. Ponad 90 lat temu architekt Margarete Schütte-Lihotzky, obserwując krzątaninę gospodyń oraz mierząc miarką i stoperem, wyliczyła, że potrzeba 3,4 x 1,9 m. Efekt jej prac, masowo produkowana tzw. kuchnia frankfurcka, to kamień milowy meblarstwa.
Przełomowy koncept Austriaczki nie przewidywał będącej wtedy rzadką ciekawostką lodówki, ale jego podstawowe zasady nie zmieniły się. Mniej więcej to są wymiary, gwarantujące komfortową pracę. Podobnie jak oczywistością jest kolejność funkcji, która przewiduje wstępne przygotowanie produktów po wyjęciu z miejsca przechowywania, mycie, kolejny brat roboczy, wreszcie kuchenkę. 

Narożnik też może być wygodny

Zdarza się jednak, że miejsca jest o wiele mniej. Wówczas należy się wysilić, żeby kuchnia oferowała pełny program użytkowy.

– W każdej kuchni, szczególnie małej, planowanie zaczynamy od prawidłowej kolejności ciągu roboczego. Niekiedy jego elementy są umiejscowione tak, że nie ma pełnego komfortu. Na przykład w niewielkich kuchniach zlewozmywak wypada w narożniku pomieszczenia. Niewygodne, ale czasem inaczej się nie da – komentuje Michał Kichler.

Nie chodzi tylko o łatwe mycie. Im mniejsza kuchnia, tym ważniejsze, by przestrzeń pod blatem w rogu była zagospodarowana, choćby przeszkadzał syfon. Kompletne odpuszczenie narożnika w kuchni w wymiarach, o jakich wcześniej była mowa, to strata 10-15 procent całkowitej objętości dolnych szafek.

Pozytywy… wielkiej klapy

W niewielkiej kuchni należy unikać wysokiego cargo - to utrata części blatów roboczych. Za to cargo w niskiej, podblatowej wersji sprawdzi się w pobliżu kuchenki, gdzie wygodnie jest trzymać artykuły sypkie (mąka, makarony), przyprawy, czy olej.

SŁOWA KLUCZOWE

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.