Mieszkanie na Białołęce spod kreski architektów Decoroom



Housemarket.pl - 05 stycznia 2021 12:00


Nienaganny styl, funkcjonalność i pełna zgodność z najnowszymi trendami. Takie jest mieszkanie na warszawskiej Białołęce. Architektom udało się udało się przekuć marzenia i potrzeby młodego małżeństwa w zgrabne, przyjemne dla oka i wygodne wnętrze.

Właściciele mieszkania zgłosili się do pracowni Decoroom, ponieważ zależało im przede wszystkim na funkcjonalnej organizacji przestrzeni. Byli otwarci na propozycje architektów, jednak mieli też swoje jasno sprecyzowane oczekiwania, które projektanci wzięli pod uwagę. Jednym z nich było na przykład posiadanie dużego łóżka w sypialni, a w łazience wanny i prysznica walk-in, na które jak się początkowo wydawało, po prostu brakuje miejsca. Na szczęście właściciele nie mieli nic przeciwko zmianie przeznaczenia poszczególnych pomieszczeń oraz układu ścian działowych, a to dało architektom wystarczające pole manewru, by spełnić wszystkie życzenia właścicieli.

Nowocześnie, lekko i efektownie

Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Niespełna 70-metrowe mieszkanie położone jest na parterze, dlatego jednym z ważniejszych zadań, przed którymi stanęli projektanci było odpowiednie zaplanowanie oświetlenia. We wszystkich pomieszczeniach, poza sypialnią, na suficie rozmieszczono dyskretne reflektorki w białej oprawie, które równomiernie oświetlają przestrzeń. Ceniącym dobre wzornictwo inwestorom zależało na uniwersalnym wystroju i przyciągających wzrok detalach – jako dodatkowe oświetlenie architekci zaproponowali więc niebanalne, designerskie lampy. Na ścianie w przedpokoju uwagę zwracają kinkiety Gatsby Tresor (Market Set), nad stołem w jadalni świetnie prezentuje się miedziana lampa z kolekcji Libellule (Forestier), a w kąciku czytelniczym w salonie podłogowa lampa Tripod HM8 (&Tradition).

Zastosowana w mieszkaniu paleta barw, zdominowana przez odcienie bieli i szarości, daje wrażenie przestronności i lekkości. Dodatkowo wnętrza rozjaśniają jasne dębowe podłogi (Barlinek). Strefę dzienną tworzy salon połączony z otwartą kuchnią. Właściciele zrezygnowali z posiadania telewizora – w wolnym czasie zdecydowanie chętniej oddają się lekturze. W ich mieszkaniu nie mogło więc zabraknąć wygodnego kącika czytelniczego oraz biblioteczki. Zamiast tradycyjnego regału zdecydowali się na efektowną, niezwykle lekką zabudowę, wykonaną z malowanych na biało stalowych profili oraz fornirowanych półek. W pobliżu okna wkomponowano w nią także miejsce do pracy.

W części wypoczynkowej stanęła kanapa (Sits) w ożywiającym aranżację, modnym, musztardowym kolorze. Pośród dekoracyjnych poduszek wprawne oko dojrzy tekstylia renomowanej francuskiej marki Jules Pansu. Zestawienie szarości i żółci doskonale wpisuje się w najnowsze trendy – odcienie Ultimate Gray (uspokajająca szarość) i Illuminating (cytrynowy) zostały niedawno ogłoszone przez Instytut Pantone kolorami roku 2021. Zdaniem ekspertów ten mariaż barw niesie ze sobą siłę i nadzieję, jest także wyrazem pozytywnego myślenia i wiary w lepszy czas.

Otwarty aneks kuchenny zaplanowano w kształcie litery L. Prosta, nowoczesna zabudowa kryje lodówkę i piekarnik. Pod oknem, tak jak życzyli sobie inwestorzy, znalazł się zlew. Ponieważ właściciele mieszkania chętnie gotują i zdrowo się odżywiają, potrzebowali dużo przestrzeni roboczej. Postawili na blat z litego dębu. Z tego samego materiału wykonane są też półki na ścianie od strony salonu.

Niewielka sypialnia

W niewielkiej sypialni architekci wygospodarowali miejsce na podwójne łóżko z dekoracyjnym tapicerowanym zagłówkiem, toaletkę z lustrem, szafę i garderobę. Nie zabrakło tu także efektownego, nastrojowego oświetlenia. Na pokrytej tapetą ścianie naprzeciw łóżka znalazły się trzy ścienne kinkiety Oregon (Argon). Lustra umieszczone po obu stronach łóżka optycznie powiększają przestrzeń.

Dwie wygodne łazienki

W mieszkaniu znajdują się dwie łazienki. Z większej częściej korzysta pani domu, wielbicielka długich kąpieli. Obok wolno stojącej wanny ulokowano tu też wiszącą toaletę i bidet, sporą umywalkę nablatową oraz pralkę. Wykonana na wymiar zabudowa pod umywalką i na ścianie naprzeciwko mieści niezbędne kosmetyki, ręczniki i środki czystości. Dzięki stonowanej kolorystyce, patchworkowy wzór płytek z kolekcji Sfumato Patch (Tubądzin) na ścianie za wanną jest bardzo subtelny – pozwala na relaks podczas kąpieli, a jednocześnie urozmaica aranżację.

W mniejszej łazience, dzięki pracy architekta udało się spełnić wymagania pana domu i wygospodarować przestrzeń na wygodną kabinę prysznicową typu walk-in, toaletę i umywalkę. Półki w ścianie pod natryskiem to bardzo praktyczne rozwiązanie do przechowywania akcesoriów i kosmetyków do kąpieli. Pozostałe przybory toaletowe można schować w szafce pod umywalką.

Projekt wnętrza: arhitekt wnętrz Katarzyna Piotrowska, Decoroom
Projekt kuchni: architekt wnętrz Katarzyna Domańska, Decoroom

Zdjęcia i stylizacja: Marta Behling, Pion Poziom – fotografia wnętrz
Projekt i realizacja: Pracownia Architektury Wnętrz Decoroom