Minimalistyczna przebudowa domu w trzech kolorach



Housemarket.pl - 14 czerwca 2021 10:15


Architekci z pracowni MMOA postanowili podkreślić otwartą przestrzeń wewnątrz za pomocą odpowiednich materiałów, barw i wyposażenia, zamiast ingerować w założenia projektowe domu wybudowanego trzydzieści lat temu. Finalnie dom jest pełen prostych i geometrycznych rozwiązań, ale nie traci ciepła.

Budynek wyróżnia charakterystyczna bryła z jedną ścianą w formie łuku. Piętro w postaci antresoli sprawia, że wnętrze domu jest przestronne i otwarte – wrażenie to potęgują duże okna, które sprawiają, że przestrzeń jest widna, pełna naturalnego światła.

Dwa plus jeden

Architekci z pracowni MMOA zastosowali jasną i bardzo konsekwentną dla całego domu paletę barw. Na parterze, gdzie znajduje się otwarta część dzienna, dominuje duet bieli i czerni, jedynie ściana przy schodach prowadzących na antresolę została wykończona fornirem w jasnym odcieniu drewna – to wizualne nawiązanie i wprowadzenie do tego, co czeka nas na piętrze. Tam z kolei wiodące kolory to jasne drewno i biel, uzupełnione czarnymi akcentami. Dzięki zastosowaniu palety trzech kolorów, ale w różnych konfiguracjach, aranżacja całego domu jest spójna, choć wyraźnie część wspólna na parterze i prywatna na górze znacząco się od siebie różnią.

Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Przestronny parter

Część dzienna jest minimalistyczna, pełna prostych, geometrycznych kształtów. Podłoga na całej powierzchni została wykończona marmurowymi płytami. W części wypoczynkowej stanęły dwie wygodne, szare sofy. Wyjątkową ozdobą i jednocześnie akcentem kolorystycznym jest istna dżungla zielonych roślin, współgrająca z pięknym ogrodem za oknem.

Równie elegancka i stonowana jest aranżacja kuchni i jadalni. W parze z designem idzie funkcjonalność – dwa duże, podświetlane blaty robocze gwarantują odpowiednią ilość miejsca do przygotowywania rozmaitych potraw, a dobrze zorganizowana przestrzeń do przechowywania pomaga w utrzymaniu porządku. Zabudowa wzdłuż jednej ze ścian płynnie łączy strefę kuchni i jadalni, w której stanął duży okrągły stół z miejscem dla ośmiu osób. W tej przestrzeni doskonale odnalazły się grzejniki Vasco Beams.

– Szukaliśmy modelu możliwie smukłego o prostej formie, który kompozycyjnie wpasuje się w wąski fragment ściany w sąsiedztwie podświetlanego barku oraz chłodziarki na wino – mówi Marta Hausman-Dyląg z pracowni MMOA.

Ciepło na górze

Strefa prywatna właścicieli – sypialnia połączona z garderobą i łazienką, znajdująca się na antresoli, zyskała również otwarty układ. W porozumieniu z inwestorami, architekci postanowiliśmy wyburzyć jedną ścianę sypialni, eksponując duże łóżko z baldachimem. Zlikwidowaną ścianę zastąpili ogromnymi drzwiami przesuwnymi z jasnego forniru dębowego, który konsekwentnie pojawia się w całym domu. Biały podświetlony sufit napinany nad klatką schodową oraz zastąpienie stalowych balustrad szklanymi, transparentnymi taflami dodatkowo otworzyło przestrzeń piętra.