
Płyty kuchenne oparte na technologii "gaz pod szkłem" to nowoczesne rozwiązanie dostępne na rynku AGD. Łączą w sobie zalety zasilania gazem i gotowania na ceramicznej, łatwej do utrzymania w czystości powierzchni. Czy sprzęt może znaleźć swoje zastosowanie w każdej kuchni i gdzie najlepiej go umieścić? Na te pytania odpowiada Kamila Prałat, ekspertka z firmy Solgaz.
Płyty gazowe bez płomieni od polskiego producenta sprzętu AGD – firmy Solgaz - stanowią alternatywę dla tradycyjnych kuchenek gazowych, ale również indukcyjnych i elektrycznych. Doskonale wkomponowują się w różne przestrzenie kuchenne, wzbogacając je swoją elegancką oraz nowoczesną estetyką. Gwarantując szereg wygód i korzyści, ułatwiają codzienne przygotowywanie posiłków. Wśród ciekawych funkcjonalności tego typu rozwiązań można wymienić między innymi możliwość sterowania temperaturą, ręczne programowanie, blokada rodzicielska czy możliwość włączenia pauzy.
Innowacyjny sprzęt oparty na technologii gaz-pod-szkłem działa na każdy rodzaj gazu, zarówno ziemny, jak i z butli. Przed zakupem tego rodzaju sprzętu należy dowiedzieć się, z jakiego gazu korzystamy w naszym domu. W Polsce wyróżniamy kilka rodzajów gazu, a informacja ta jest cenna dla sprzedawcy, który dobierze właściwy model płyty. Warto również pamiętać, że podłączeniem kuchenki gazowej bez płomieni – podobnie jak innego sprzętu zasilanego gazem - powinien zająć się wykwalifikowany specjalista. A gdzie można umiejscowić taki rodzaj płyty w projekcie kuchni?
Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
- Jedynym ograniczeniem w projektowaniu kuchni z płytą gazową bez płomieni jest miejsce przyłącza mediów. W innym przypadku możliwe jest umiejscowienie jej tak, by jak najlepiej wykorzystać kuchenną przestrzeń – mówi Kamila Prałat z firmy Solgaz.
Niezależnie od wyboru miejsca montażu płyty gaz-pod-szkłem, warto pamiętać o zachowaniu w kuchni ciągu technologicznego. Pozwala on na efektywne korzystanie z pomieszczenia, które ułatwia i usprawnia codzienne gotowanie i do tego nie ogranicza naszych ruchów. Urządzając kuchnię, warto pamiętać o tak zwanym trójkącie roboczym, który zapewnia nam właściwą ergonomię pracy.
- Zasada ta zakłada, że najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest umieszczenie lodówki po lewej stronie. Obok niej powinna znajdować się strefa przechowywania, następnie strefa zmywania oraz strefa przygotowywania potraw, do której zaliczamy zarówno blat roboczy, jak i płytę kuchenną – dodaje Kamila Prałat.
Warto pamiętać, by płyta gazowa bez płomieni znajdowały się przy instalacji wentylacyjnej, przy której powinien pojawić się okap. Lodówka nie powinna znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie źródeł ciepła, czyli przy oknie, grzejniku lub wspomnianej kuchence. Jeśli decydujemy się na montaż zmywarki, warto zlokalizować ją w pobliżu zlewu. Te ogólne zasady pozwolą nam tak zaplanować rozkład potrzebnych sprzętów, by w dalszym kroku funkcjonalnie zaplanować przestrzenie meblowe oraz blaty.
CZYTAJ TEŻ: INTELIGENTNA KUCHNIA. ROZWIĄZANIA DLA WYMAGAJĄCYCH