Przestronny dom nad jeziorem

Po drugiej stronie pomieszczenia, w narożniku wyodrębnionym wspomnianą już posadzką sięgającą z korytarza, znalazła się strefa relaksu. Tu gabinet otwiera się na pełną wysokość domu, co wykorzystuje wznosząca się aż pod sufit zabudowa biblioteczna z drabiną. Wygodna kanapa (Nobonobo) zachęca do lektury, tym bardziej że towarzyszą jej dwa rodzaje oświetlenia: funkcjonalne, do czytania, oraz dekoracyjne – liniowe. To umożliwia swobodne aranżowanie warunków do wytężonej pracy, spokojnej lektury, intymnej rozmowy.

Strefa master. Sypialnia, garderoba, łazienka

Główna sypialnia z własną garderobą oraz odrębną łazienką tworzy wygodną strefę master. Najważniejszym meblem jest tutaj oczywiście komfortowe łóżko (Nobonobo), które uzyskało oprawę o bardzo graficznym charakterze. Przed nim widzimy wielką szarą pufę oraz dwa stoliki pomocnicze, miedziany i marmurowy. Za nim z kolei efektowną ścianę wykończoną lamelami drewnianymi w pionie i w poziomie, dodatkowo ożywioną mosiężnymi listwami.

Jedna z nich biegnie pionowo od podłogi do sufitu, druga z kolei poziomo – łączy drewnianą ścianę z ogromnych rozmiarów ogrodem wertykalnym w kształcie koła.

– Lubimy w pracowni kompozycje graficzne tego rodzaju – podkreśla Paweł Łęczycki.

Ogród wertykalny ujęty w metalową czarną ramę z dodatkowym podświetleniem i za dnia, i w nocy jest bez wątpienia najbardziej dekoracyjnym elementem wyposażenia.

Naprzeciwko łóżka, po drugiej stronie wejścia, znalazły się garderoba i łazienka. Odległą oś widokową zarazem zamyka i otwiera strefa toaletki. Ogromna tafla lustra towarzysząca stolikowi do makijażu zwielokrotnia bowiem przestrzeń pomieszczenia. Po obu stronach znajdują się szafy wykonane w tym samym systemie ram aluminiowych (Zobal), ale z bardzo zróżnicowanymi wypełnieniami. Lewa ma fronty lite, o złocistym kolorze, wzbogacone – jak zabudowa w gabinecie – fornirem układanym w różnych kierunkach. Jedynie bok widoczny od strony łóżka został wykończony blachą miedzianą, tak by łączył się z fotelem Tape Bergere (Minotti) o brązowawo-musztardowej tapicerce.

Prawa szafa, która jednocześnie wyznacza granicę łazienki, została z kolei obudowana taflami szkła – częściowo przezroczystymi, częściowo barwionymi i ornamentowanymi.

Do łazienki w strefie master przenika z korytarza spiek kwarcowy o urodzie marmuru. Z tego materiału wykonano zarówno posadzkę, jak i okładzinę ścian, w których kryją się zmyślne schowki – niewidoczne po zamknięciu frontów.

Z jasną kolorystyką spieku łączy się wolnostojąca wanna z konglomeratu kamiennego o miękkich, naturalnych kształtach. Kontrastuje z nią z kolei geometryczna umywalka przypominająca rzeźbę, którą zaprojektował Antonio Lupi. Walorów funkcjonalnych łazienki dopełnia armatura ze szczotkowanego mosiądzu, produkt firmy Vola. Wspaniały widok na ogród w razie potrzeby może przysłonić sterowana elektrycznie zasłona.

Strefa wejścia. Na dzień dobry i na do widzenia

W prezentowanym projekcie zwraca uwagę niebanalna aranżacja wiatrołapu. Szafa na ubrania została tu uniesiona ponad podłogę, by zrobić miejsce na używane bieżąco buty. Pod dolną krawędź zabudowy niejako wsuwa się też tapicerowany mebel, który ułatwia zakładanie i zdejmowanie obuwia. A lustrzane fronty sąsiadujące z oknem oraz szklane drzwi prowadzące do korytarza sprawiają, że pomieszczenie wydaje się znacznie obszerniejsze niż w rzeczywistości i jest pełne światła.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych