PARTNER PORTALU partner portalu

Przygotuj kuchenne blaty na karnawałowe szaleństwa

Święta, święta i po świętach - a przed nami jeszcze karnawałowe okazje do świętowania. Zastanawiasz się, jak drewniane blaty wytrzymają te kuchenne rewolucje i towarzyskie oblężenie? Oto krótki poradnik, jak najlepiej zabezpieczyć drewno przed niechcianymi niespodziankami w postaci plam z wina.

Autor: housemarket.pl 24 stycznia 2020 11:02

Białe ślady na blacie po odstawieniu gorących naczyń w ferworze szykowania sylwestrowych potraw, rozlane wino podczas karnawałowej imprezy czy ornamenty z mazaków i kleju po tworzeniu kartek i ozdób z najmłodszymi – lista wpadek, które mogą przydarzyć się w trakcie noworocznych przygotowań jest długa i każdego miłośnika drewna może przyprawić o skok adrenaliny. Na szczęście jest sposób, żeby naszym blatom ta świąteczna gorączka uszła... całkiem na sucho.

Po pierwsze - chronić

Debata kuchenna, czym lepiej zabezpieczać drewno ma swoją długoletnią tradycję i jeszcze bardziej zagorzałych zwolenników. Zarówno olej jak i lakier posiadają swoje unikalne zalety - lakier jest trwalszy i łatwiejszy w pielęgnacji, olej pozwala zaś zachować naturalnie ciepły 'dotyk' drewna, co jest szczególnie istotne, gdy jesteśmy miłośnikami stylu rustykalnego czy scandi. Różnice pojawiają się także w kwestii miejscowej naprawy ewentualnych ubytków, która jest znacznie prostsza przy wariancie olejowanym.

Co jednak najważniejsze - aplikacja każdej z tych substancji stoi na straży nienagannego wyglądu powierzchni, chroniąc blat przed wszystkim, co może go spotkać w czasie karnawału. Teraz jedynie pozostaje nam zdecydować, do której grupy należymy - sympatyków blatów olejowanych, czy lakierowanych. Podpowiedzią tutaj może być styl życia, jaki prowadzimy i osobowość domowników, którzy z blatu korzystają na co dzień.

Jeśli nasze życie towarzyskie cechuje wybujały temperament, a my sami lubimy szybkie efekty - naszym sprzymierzeńcem okaże się lakier.

- Można go nakładać niemalże od ręki na szerokie spektrum powierzchni – drewno surowe, laminowane, malowane a nawet już wcześniej lakierowane. Powierzchnia lakieru utwardza się również w krótszym czasie i uzyskuje niebywałą odporność – na plamy, zatłuszczenie oraz ciepło nawet do 100 C - podpowiada Dawid Antczak ekspert marki v33.

W praktyce oznacza to, że możemy się zapomnieć podczas gotowania i odstawić na chwilę garnek na blat, rozlane wino podczas imprezy nie będzie już tragedią, a ten jeden znajomy, który zawsze siada na stole - nie zarysuje go tak łatwo guzikiem lub kluczami.

Choć twarda powłoka lakieru nieco lepiej chroni blat przed uszkodzeniem, to ewentualne „wypadki przy pracy” nieco trudniej zatuszować. Rysy powstałe na lakierze z biegiem czasu ciemnieją i stają się coraz bardziej widoczne. W tej sytuacji wystarczy zeszlifować wierzchnią warstwę lakieru i nałożyć nową, co w wielu przypadkach właściwie rozwiązuje problem.

Do renowacji blatów można także wykorzystać olej. Jego największa zaleta? Blat zabezpieczony tym sposobem pozwala zachować ciepło drewna i nie oddziela od jego naturalnej faktury. Minus? Żeby olej zadziałał i stworzył warstwę ochronną, musi być nanoszony na surowe drewno - czyli musimy być zdecydowani od razu i... na 100 proc. Zmiana wyboru na inną powłokę - np. na lakier będzie wymagała usunięcia całej nasyconej warstwy, prowadząc do zmniejszenia grubości blatu nawet o kilka milimetrów.

Sama aplikacja wymaga również nieco więcej czasu i uwagi - należy bowiem poczekać, aż preparat się wchłonie oraz utwardzi, a powłokę należy odświeżać 1-3 razy w roku.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.