Stonowany komfort. Metamorfoza domu w Zielonkach

Do największych zmian, jakie dokonały się w remontowanym domu, należało wykucie w ścianie salonu dodatkowego wielkoformatowego okna z pięknym widokiem na ogród. Słowo „okno” nie wyczerpuje jednak tematu. Dookoła nowego otworu Malwina Morelewska zaprojektowała pojemną i funkcjonalną zabudowę. Poniżej szyby pojawiło się zapraszające do relaksu siedzisko. Z kolei nad nią – kaseta, w której w całości chowa się zsunięta żaluzja, która dzięki temu nie przesłania krajobrazu i nie zatrzymuje światła. A sam pejzaż ujęty został w dębową ramę.

W tym tak miłym dla oka otoczeniu architektka urządziła pierwszą z dwóch stref wypoczynkowych salonu. Ponieważ sąsiaduje z jadalnią, przyjemnie tu usiąść z filiżanką kawy lub herbaty, choć można też zatopić się w lekturze. W głębi salonu znalazła się druga strefa – multimedialna. Tu na tle pokrytej dębowymi lamelami ściany stanął duży telewizor, z kolei za maskownicą nad dużymi oknami ukryły się nie tylko karnisze, ale także opuszczany ekran do rzutnika.

W tej części przestrzeni dziennej uwagę zwracają imponujących rozmiarów kolumny.

- Pan domu jest melomanem, zależało mu więc na odpowiednim nagłośnieniu oraz na takim układzie sof, by mógł wygodnie słuchać nagrań czy koncertów – objaśnia Malwina Morelewska.

I dodaje, że nie tylko sprawom wizualnym, ale i dźwiękowym służą wspomniane lamele, wzbogacone o warstwę izolacji akustycznej. To szczególnie ważne, skoro po drugiej stronie ściany znajduje się prywatna, nocna część domu. Uzupełnieniem tej strefy stały się liczne półki na płyty – wysuwane, by ułatwić dostęp do ulubionych tytułów. Znacznie dyskretniej zaznacza się w aranżacji druga pasja gospodarza, związana z żeglarstwem.

Antresola. Dla ducha i dla ciała

Miejscem relaksu jest nie tylko obszerny salon, ale także otwierająca się na przestrzeń parteru antresola. Mieszczą się tam dwie strefy funkcjonalne. Pierwsza to biblioteka z bogatym zbiorem książek na otwartych półkach regałów. Druga – siłownia. Aranżacja tej części domu najmniej zmieniła się w czasie remontu, choć i tu Malwina Morelewska dokonała ważnych korekt.

– Przede wszystkim odrestaurowaliśmy schody. Odświeżyliśmy elementy malowane na biało, a kolor drewna rozjaśniliśmy, by harmonizował z królującym wokół dębem – mówi architektka.

Sekretny składnik. Kuchnia i jadalnia

Znaczne i ważne dla codziennego funkcjonowania domowników zmiany dokonały się też w kuchni. Jej miły, przytulny nastrój – oparty na klasycznie nowoczesnych formach i kojącym zestawieniu dębu z mleczną bielą oraz akcentami czerni – to nie wszystko. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? – Zaproponowałam inwestorom głębsze blaty, dzięki którym nie brakuje miejsca na odstawienie naczyń za płytą kuchenną czy za zlewozmywakiem – wskazuje Malwina Morelewska.

Integralną częścią kuchni stała się też przestrzeń pod schodami, wypełniona teraz wygodną zabudową z ogromną ilością miejsca do przechowywania. Uzupełnieniem funkcjonalnym tej przestrzeni jest spiżarnia. Prowadzą do niej jedne z dwojga drzwi typu secret, wtapiające się w białą ścianę obok schodów. Tak dyskretne rozwiązanie służy temu, aby nie wprowadzać dodatkowych podziałów w dość zróżnicowanej już przestrzeni.

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych