To mieszkanie w Poznaniu powstało z połączenia dwóch mieszkań. Zobaczcie projekt!

Architekci z pracowni Atelier Starzak Strebicki stoją za projektem apartamentu w Poznaniu, który powstał... z połączenia dwóch różnych mieszkań.

Autor: Barbara Tamborska 19 lutego 2022 11:32

Apartament zlokalizowany na trzecim piętrze budynku w centrum Poznania powstał w wyniku połączenia dwóch mieszkań. Projekt zakładał zaprojektowanie wnętrza w taki sposób, by możliwe było połączenie funkcji mieszkalnej z przestrzenią do pracy.

Mieszkanie doświetlone jest z dwóch stron od północy i południa. Istotnym założeniem podczas procesu projektowania było rozdzielenie funkcji mieszkania i pracy tak, aby zagwarantować niezależność każdej z tych stref. Dzięki systemowi przesuwanych drzwi wykonanych na pełną wysokość pomieszczeń uzyskano możliwość hierarchizacji poziomu dostępności przestrzeni oraz wizualnego łączenia lub wydzielania poszczególnych pomieszczeń w zależności od potrzeb.

Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Funkcja mieszkalna usytuowana została od znacznie spokojniejszej strony dziedzińca. Centralną, najbardziej dostępną częścią jest salon z aneksem kuchennym. Łazienka zlokalizowana tuż przy wejściu doświetlona została za pomocą przeszklenia od strony kuchni, a sam aneks kuchenny zaprojektowany został jako połączenie elementów gotowych z tymi projektowanymi i wykonywanymi na specjalne zamówienie u stolarza.

Pokój gościnny to strefa buforowa oddzielająca część dzienną od najbardziej intymnych i prywatnych przestrzeni sypialni z wolno stojącą w pokoju wanną oraz wydzielonej łazienki i garderoby zlokalizowanych w głębi mieszkania.

Część pełniąca funkcje przestrzeni do pracy – gabinet oraz studio fotograficzne zlokalizowano od strony tętniącej życiem ulicy. Studio fotograficzne wyposażone jest w niewielką łazienkę i schowek. Ze względu na funkcję, zarówno ściany, jak i drewno podłogowe pomalowane zostały tu w kolorze czarnym. Natomiast gabinet wyposażony został w dedykowany regał na książki oraz szafę służącą do przechowywania dokumentów.

Wykończenie wnętrza w dużej mierze charakteryzuje użycie różnych odcieni niebieskiego - ulubionego koloru inwestorów. Projektowana zabudowa została wykonana z laminowanej sklejki brzozowej pokrytej dwustronnie HPL-em w odcieniu błękitnym oraz płyty MDF lakierowanej w kolorze granatowym. Posadzkę wykończono szczotkowanym drewnem dębowym, a w łazience użyto płytek ceramicznych barwionych w masie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych